Laten we eerlijk zijn, communiceren is soms best een lastig ding. Een van de eerste lessen die een communicatiestudent leert is: verplaats jezelf zo veel mogelijk in de ander. “Je moet je richten op je doelgroep” heet het dan zo mooi. In communicatieland een waarheid als een koe en dat zal het altijd wel blijven.

De vraag die vervolgens altijd opdoemt is, wie is mijn doelgroep dan eigenlijk? Het antwoord daarop is misschien niet zo 1-2-3 te vinden, maar 1 ding is zeker, je krijgt te maken met een doelgroep die multicultureel is. Want werk jij in een omgeving waarin Nederlands de enige cultuur is? Onmogelijk, zou ik zeggen. En dat is nu net één van de dingen die communicatie, of je nu een plan voor je collega's aan het schrijven bent of een landelijke marketingcampagne aan het uitrollen bent, zo interessant maakt. Want met verschillende culturen komen ook verschillende 'talen' en overtuigingen. En zo liggen miscommunicatie en fricties natuurlijk fijn op de loer.

Het nieuwe credo is dan ook: verplaats jezelf in de culturele andere. Dus mocht je dat plan gaan schrijven of op het punt staan die campagne uit te (laten) rollen, sta dan even bij het volgende stil.

Wees je bewust van je eigen cultuur

Zelfbewustzijn is de eerst stap in succesvolle interculturele communicatie. Probeer je eigen manier van communiceren na te gaan. Ben je direct of juist indirect? Ben je gericht op consensus of zoek je juist een stevig debat op? Kun je bedenken welke aspecten vanuit jouw cultuur van invloed zijn op de wijze waarop jij met anderen communiceert?

Laat aannames los

Iedereen heeft bepaalde aannames of zelfs vooroordelen over anderen. Aannames zijn vaak gebaseerd op zaken die we geloven en veel minder op feiten. Als je intercultureel goed wilt communiceren, zul je moeten nagaan welke aannames jij hebt en vooral ook waarom. Als je dat doet, zal de drempel om werkelijk intercultureel te communiceren kleiner worden.

Wees nieuwsgierig

De tweede les die een communicatiestudent leert is 'ga naar je doelgroep toe'. Wil je werkelijk weten wat je interculturele 'publiek' denkt, vindt en voelt, dan zul je met ze in gesprek moeten gaan. Luister en observeer. Want hoe kom je er anders achter wat je Marokkaanse, Indiase, of Engelse collega's van een bepaald onderwerp vinden? Waar zijn ze gevoelig voor, met welke aanpak of argumenten haal jij ze over?

Betrek

Door anderen te betrekken bij wat je aan het doen bent of in het besluitvormingsproces bouw je een relatie op. Zoveel mensen, zoveel smaken. Door meerdere culturen te betrekken, krijg je verschillende gezichtspunten en meningen. Hierdoor los je problemen creatiever op en krijg je gegarandeerd betere ideeën.

Wees wijs

Interculturele communicatie is voor een groot deel gebaseerd op kennis: als je de achtergronden van culturen kent en weet waar culturele verschillen zitten, zul je beter weten hoe je met anderen op een respectvolle manier communiceert. Lees een boek, volg een training, ga naar een bijeenkomst voor interculturele professionals of nog leuker: ga op vakantie naar zoveel mogelijk landen. Dompel jezelf onder in andere culturen en ervaar de verschillen én overeenkomsten uit eerste hand.

Laat een reactie achter