Het blijft boeiend, de kracht van non-verbale communicatie. Misschien omdat het ook zo’n sterk verband heeft met de psychologie: via lichaam, gezicht en stem krijg je een kijkje in iemands hoofd, hart of beide. En wie wil dat nou niet? Weten wat iemand beweegt, kan zowel in de privésfeer als zakelijk gezien iets opleveren.

In de literatuur is er al veel over non-verbale communicatie geschreven. Veel zin en onzin overigens. Zo zouden we bijvoorbeeld zo langzamerhand moeten weten dat de veelgehoorde verhouding van communicatie – 93% nonverbaal en 7% verbaal – toch wat genuanceerder ligt. Luister hiervoor ook maar eens het radio-interview van de BBC met de oorspronkelijke ‘uitvinder’ Albert Mehrabian.

Veel artikelen over non-verbale communicatie zijn vaak niet erg diepgaand en behandelen vaak de do’s and dont’s. Is dat erg? Welnee. Ik denk dat de meesten van ons zich meer met verbale dan met non-verbale communicatie bezighouden. Uitleg over non-verbale communicatie moet daarom haast wel herkenbaar en (dus) aantrekkelijk zijn. Ik heb een leuke video gevonden die dit precies doet. Het is een beetje een zit (de video is iets meer dan anderhalf uur lang) en sommige voorbeelden kennen we al, maar de video is zeker de moeite waard. Zeker ook omdat een aantal deskundigen, waaronder communicatieconsultant Marc Jeffries en lichaamstaalspecialist Harry Witchell, tekst en uitleg bij de beelden geven.

Het is zo makkelijk…als je weet waar je op moet letten 😉

Laat een reactie achter